сечка за растителни остатъци Dal-Bo

 

Сечка за растителни остатъци “Dal Bo”

 

Датската Фирма DAL-BO е добре позната в Европа и в България с качествените си машини за обработка на почвата. В нейното портфолио изпъкват рекордни технически съоръжения, като например валякът с работна ширина 24 метра. Друго нейно върхово постижение е и сечката със захват 12 метрoвия Maxicut.

Машините им се използват от фермерите за важни обработки, имащи пряко отношение към запазване на структурата на почвата, нейното плодородие и създаване на благоприятни условия за предстоящата сеитба. Такова е мнението на мнозина земеделци професионалисти, които използват активно тази техника в обработваните от тях земи.

С разработването през 2009 г. на сечката MaxiCut, DAL- BO започва нова ера в начина, по който се справяме с растителните остатъци. Трите валяка с монтирани ножове нарязват растителните остатъци на 17 см дължина и ги инкорпорират частично в почвата, което ускорява дейността на микроорганизмите и общото разграждане на материала.

 

сечка за царевица и слънчоглед Dal-Bo

Действието на MaxiCut е особено благоприятно при унищожаването на царевичния стъблен пробивач, който живее в стеблата. Ако той не бъде отстранен навреме, това може да окаже силно негативно влияние върху развитието и добива от следващите култури, засети в този участък. С ликвидирането на местообитанието му, шансовете за оцеляване на вредителя значително намаляват.

Никоя друга сечка или шредер не може да даде толкова ефективен резултат, чрез който да се постигнат най-пълноценно поставените от земеделския производител цели MaxiCut.

Днес тази технология на раздробяване е възприета от мнозина производители, като доказан в практиката най-ефективен метод за унищожаване и раздробяване на органичен материал. Сърцето на MaxiCut е безотказно работещият ножов барабан с диаметър 610 мм и с 15 радиално подредени ножове от борова стомана, чийто живот се равнява на обработени над 170 000 дка. Освен това барабанът е снабден и с други 100 милиметрови ножове, даващи външен диаметър 810 мм.

 

За да се увеличи общото тегло и следователно ефективността, барабаните могат да се пълнят с вода, което променя теглото. Работната скорост на модела MaxiCut  e 18-25 км/ч. Това позволява обработката на над 200 декара на час.

Трите секции на 13-тонното устройство са с хидравлична връзка между тях с цел прехвърляне на тегло помежду им, така че да се гарантира възможно най-доброто копиране на терена, което прави съоръжението с универсален характер. Може да работи и при по-леки, и по-тежки, обработваеми площи.

На Agritechnica 2019 беше представена новопроектираната сечка на Dal-Bo MaxiCut 920 с работна ширина 9,2 метра.

 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Фирма DAL-BO, Дания e една от водещите фирми в света за производство на сечки за насичане на растителни остатъци. Тя е добре позната в България с качествените си машини и продължава да изненадва приятно клиентите си с нови предложения за иновативни решения и с постоянното усъвършенстване и развитие на машините си.

Основана през 1948 год., днес DAL-BO може да се гордее с техническите си постижения, като например с най-големия валяк в света с работен захват от 24 метра, както и със сечка със захват 12 метра.

 

Сечка за растителни остатъци “Dal Bo”