Прецизна високоскоростна сеялка “LEMKEN Azurit 10”

 

С Azurit LEMKEN навлезе в сегмента на прецизната сеитба с иновативната технология DeltaRow. Концепцията на DeltaRow е полагането на семената в два реда на разстояние 12,5 см. с шахматно разположение във формата на триъгълник. По този начин семената получават до 70% повече площ, светлина и хранителни вещества в първите фази на растеж. Корените на растенията се развиват по – добре в дълбочина и странично. Заемането на по – голяма площ от растенията потиска развитието на плевелите и води по – малко или липса на заплевеляване. По равномерното разпределение на семената при еднаква посевна норма води по – висок добив.

 

 

 

 

Жътвата се осъществява с нормални адаптери за редови култури без загуби. Полагането на семената в триъгълна форма се осъществява от два разположени един до друг двойно дискови апарати, които полагат семената в почвата в

шахматна форма под високо налягане. Най – отпред на секцията има звездообразни колела, които премахват останали растителни остатъци, буци и камъни. Непосредствено след тях преди изсяващите дискове има двойка плътни трапецовидни валяци, които подготвят и уплътняват посевното легло, за да се осигури постоянна дълбочина на полагане на семето при висока скорост. Натиска на секциите се увеличава или намалява хидравлично от кабината. При падането си върху земята семената се улавят и уплътняват от гъвкаво гумено колело. Накрая следват зариващи и притъпкващи браздата колела. Камерата на сеещата секция е една с общ барабан, който подава семената в двата семепровода с високо въздушно налягане. Сеялката “Azurit 10” предлага като опция торовнасяне. Торовнасящите дискове полагат торта точно между двете редици семена във всеки ред и под нивото на семената с натиск до 250 кг. По този начин се стимулира развитие на кореновата система настрани  в дълбочина.

 

Бункера за семена е с обем 600 л.  и е разположен централно върху рамата. Подаването на семена става автоматично и независимо към всяка секция щом семето в камерата с барабана спадне под определен минимум. Останалите в бункера семена се изпразват много лесно чрез натискането на бутон. Задвижването на барабана е с електромотор, което позволява лесна промяна на нормата и изключване на редове при презастъпване. Чистачите на семена върху барабана също са електронни със стъпкови мотори, което позволява прецизно регулиране на точността на изсяване от терминала на сеялката или трактора.

 

Сеялката може да комбинира с други сеялки LEMKEN като Solitair 25 или Compact-Solitair 9, като ги използва за торовнасяне. Друга опция за торовнасяне е с бункер за преден навес на трактор  Solitair 23.

Сеялката се предлага с 4, 6, 8 и 12 реда.

 

               

Прецизна високоскоростна сеялка “LEMKEN Azurit 10”